کاردرمانی یکپارچگی حسی

اصطلاح "یکپارچگی حسی" به پردازش، ادغام و سازماندهی اطلاعات حسی از بدن و محیط اشاره دارد. به عبارت ساده، این بدان معناست که ما چگونه اطلاعاتی را که از حواس ما می آید، تجربه، تفسیر و واکنش نشان می دهیم (یا نادیده می گیریم). یکپارچگی حسی در همه کارهایی که روزانه باید انجام دهیم، مانند لباس پوشیدن، غذا خوردن، حرکت کردن، معاشرت کردن، یادگیری و کار کردن مهم است.

sensory integration

اصطلاح “یکپارچگی حسی” به پردازش، ادغام و سازماندهی اطلاعات حسی از بدن و محیط اشاره دارد.

به عبارت ساده، این بدان معناست که ما چگونه اطلاعاتی را که از حواس ما می آید، تجربه، تفسیر و واکنش نشان می دهیم (یا نادیده می گیریم). یکپارچگی حسی در همه کارهایی که روزانه باید انجام دهیم، مانند لباس پوشیدن، غذا خوردن، حرکت کردن، معاشرت کردن، یادگیری و کار کردن مهم است.

درمان یکپارچگی حسی چیست؟
درمان یکپارچگی حسی فقط باید توسط یک کاردرمان متخصص SI انجام شود: این آموزش شامل ایجاد درک دقیقی ازعلوم اعصاب و شواهدی است که پشتوانه یکپارچگی حسی است و همچنین تجربه متخصص در ارزیابی و ارائه مداخله برای افراد دارای مشکلات یکپارچگی حسی اهمیت ویژه ای دارد.

درمان SI (یا مداخلات SI) شامل قرار گرفتن در معرض ساختار یافته با ورودی های حسی، حرکت درمانی، درمان های تعادلی، فعالیت های فیزیکی با دقت طراحی شده و سفارشی سازی شده و تسهیلات (مانند تغییرات در محیط یا روال کار) است. یک کاردرمان SI ممکن است با کودک، خانواده، مراقبین، مدرسه، سایر متخصصان بهداشتی یا کارفرما (در صورت لزوم) برای ایجاد یک «رژیم غذایی حسی» برای آن کودک یا بزرگسال خاص کار کند. رژیم غذایی حسی مجموعه‌ای از فعالیت‌ها و تسهیلات توصیه‌شده است (که می‌تواند هم در جلسات درمانی و هم در خانه یا مدرسه انجام شود) تا به آن فرد کمک کند ورودی حسی مورد نیاز خود را بدهد.

برای بسیاری از افراد، تغییرات کوچک در محیط یا نحوه حرکت آنها در مدرسه یا محل کار می تواند تفاوت بزرگی در نحوه مدیریت زندگی روزمره آنها ایجاد کند. ما مجموعه‌ای از دوره‌ها را برای والدین، معلمان و سایر متخصصان ارائه می‌دهیم تا به شما کمک کند تا در مورد مشکلات یکپارچگی حسی بیشتر بدانید و در مورد تغییراتی که می‌توانید در محیط خود ایجاد کنید یا نحوه مدیریت کار، بازی یا مدرسه بیشتر بدانید

رویکرد  SI یا یکپارچگی حسی اولین باردرسال 1970  توسط آیرس که یک  کاردرمانگر بود در زمینه کاردرمانی کودکان استفاده شد.

آیرز رویکرد SI را ابتدا برای نقایص خفیف مغزی(learning disability) و اختلال یادگیری بکار برد.

King درسالهای 1990- 1970رویکرد SI را برای بیماران منتال بزرگسال ،MR و اتیسم بکار برد. بعد ازآن  Rossیک رویکرد گروهی را در زمینه SIمطرح کرد که برای سالمندان  و بیماران مزمن استفاده می شد.

علم نوروساینس SIرا توانایی مغز برای سازماندهی اطلاعات حسی حاصل از بدن ومحیط تفسیر میکند که به منطور ایجاد پاسخ تطابقی انجام می شود.

5فرضیه پایه ای درSIوجود دارد:

CNS.1 خاصیت پلاستیستی دارد:

پلاستیستی توانایی مغز برای سازماندهی دوباره خودش است. با گذشت زمان و بالا رفتن سن این خاصیت مغز کمتر می‌شود و این نشان‌دهنده اهمیت درمان به موقع می باشد.

آیرس: **مغز افراد بویژه جوانان بطور طبیعی بسیار انعطاف پذیر است و باافزایش سن ساختار وفانکشن آن firmتر می شود**

2.توالی رشدی

توالی رشدی خود شامل ۴ فاز یکپارچگی حسی است که شامل موارد زیر می باشد:

     فازهای یکپارچگی حسی:

فاز1: یکپارچگی (حس لامسه) tactile، (حس تعادل)vestibular و proprioceptive(حس عمقی)در سالهای اولیه زندگی وایجاد ارتباط مادر وکودک

فاز2: ایجاد  emotional stability (ثبات عاطفی)و body percept(آگاهی بدنی) و افزایش مهارتهای ضد جاذبه در سال دوم زندگی

فاز3: speech و  language وابسته به یکپارچگی حس های auditory (شنیداری) و دیگر حس ها است.

فاز4: کامل شدن یکپارچگی در زمانی که کودک وارد مدرسه می شود.(5-4سالگی)

3.سلسله مراتب سيستم عصبی

مغز بصورت یک کل یکپارچه فعالیت می کند و مهارت های پایه ای مسیری برای عملکردهای سطوح بالای مغزی هستند(به طور مثال اگر کودک شما توانایی ایستادن روی یک پا را نداشته باشد شما نمیتوانید از او توقع لی لی کردن را داشته باشید). برای ایجاد maturity(تکامل و بلوغ عملکرد های مغزی)، عملکردهای عالی وسطوح پایین مغزی بر یکدیگر اثر می گذارند(مشکلاتی که در سطوح پایین مغزی و عملکرد حسی کودک شما وجود دارد مانع ایجاد عملکردهای عالی مغز مانند حافظه، تفکر و تجزیه و تحلیل می شود).

4.رفتار انطباقی

adaptive interaction(رفتار انطباقی)یک جز ضروری برای یکپارچگی حسی است. این جمله به این معناست که یادگیری کودک شما از طریق تعامل بامحیط اتفاق می افتد و هرچقدر این تعامل بهتر شکل بگیرد(مانند بازی کردن با کودک در محیط طبیعی یا بازی هایی که وضعیت حسی کودک را به چالش میکشند و…) وضعیت حسی کودک بهتر خواهد بود و یادگیری بهتری اتفاق خواهد افتاد.

5.انگيزه درونی

در افراد یک inner drive(انگیزه درونی) برای رشد یکپارچگی عصبی وجود دارد که از طریق مشارکت در فعالیت های سنسوری موتور ایجاد می شود. با فعالیت های خاص حسی شما می‌توانید در کودک خود انگیزه درونی را رشد دهید و از این طریق به بهبود وضعیت حسی و یادگیری کودک خود کمک کنید.

برخی از تجهیزات یکپارچگی حسی

برخی از تمرینات برای یکپارچه سازی وضعیت حسی کودکان

  • ايستادن دور هم بصورت دايره و پرتاب توپ
  • •رژه رفتن با موسيقي
  • •قدم برداشتن روي طناب
  • •پرتاب كردن توپ از بالاي سر
  • •پريدنن از روي طناب و …

از تاثیرات تمرینات بالا می توان موارد زیر را نام برد:

  • افزايش تكلم
  • ارتباط كلامي
  • فعالتر شدن بيمار در جلسات گروهی
  • بهبود مراقبت از خود
  • بهبود Facial expression
  • بالارفتن انگيزه
  • افزایش یادگیری
  • بهبود وضعیت راستای بدن
  • کاهش بی قراری و افزایش توجه و …

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *